Justina står front mod kameraet med et lille smil. Hun er iført en lys, brun bluse og har mellemlangt hår.

Justina afsluttede sin uddannelse som social- og sundhedshjælper med et praktikophold i Finland

Kort inden Justina Kazeniene kunne fejre afslutningen på sin uddannelse som social- og sundhedshjælper, rejste hun til Finland for at prøve kræfter med en udenlandspraktik. Turen og praktikken på plejehjemmet Esperi Ainola i Oulu bød på mødet med spændende mennesker og lærerige, faglige oplevelser.

Men faktisk er noget af det vigtigste, Justina Kazeniene tog med sig hjem fra opholdet i Finland, ikke nødvendigvis det, hun havde forventet.

- Jeg var meget opsat på at komme til Finland, og jeg havde en eller anden fornemmelse af, at de har et lidt anderledes samfund end vores her i Danmark. Men jeg opdagede undervejs i mit ophold, at vi faktisk gør det ret godt her i Danmark. Og på en eller anden måde sætter jeg måske mere pris på det nu, hvor jeg har oplevet både fordele og ulemper i Finland, fortæller Justina Kazeniene.

Finland overraskede
I Finland oplevede hun for eksempel, at lægen kommer fast på plejehjemmet hver uge, hvilket er betydningsfuldt i forhold til tidlig opsporing af og forebyggelse af sygdom blandt beboerne, og hun oplevede, at der var gode arbejdsgange i forhold til medicinadministration:

- De har et medicinrum, hvor medarbejderne kan koncentrere sig om opgaven, og der er én ansvarlig for medicinen hver dag, hvilket formentlig er med til at mindske fejl, reflekterer Justina Kazeniene.

Hvor Finland overraskede i nogle sammenhænge, skabte plejehjemmets praksis også forundring på andre områder.

- På plejehjemmet, hvor jeg var i praktik, fik jeg lidt et kulturchok, da jeg opdagede, at de ikke brugte hjælpemidler i samme grad, som vi gør i Danmark. De arbejder meget mere med deres egen krop, og der oplevede jeg, hvordan det er en stor fordel, at vi i Danmark f.eks. har forflytningsvejledere og stor fokus på ergonomi i vores arbejde, forklarer Justina Kazeniene.

Bare go for it!
På de daglige vagter på plejehjemmet, var Justina Kazeniene ofte i selskab med en ansat, men hun fik også lov til at udfordre sig selv:

-  Der var ikke en forventning om, at jeg skulle arbejde på lige fod med de ansatte, men de viste stor tillid til mig, da jeg bad om lov til også at prøve kræfter med opgaver alene, fortæller hun.

Ud over de daglige plejeopgaver fik Justina Kazeniene også tid til at dykke lidt ned mennesker omkring hende, og det viste sig, at der var kortere til Danmark, end hun lige havde tænkt:

- En ældre, dement dame viste sig at være opvokset i Danmark, og én af de ansatte har familie i Danmark, så hende har jeg udvekslet kontaktoplysninger med, så hun kan besøge mig, hvis hun kommer til Danmark.

Og det er blandt andet den slags små, pudsige oplevelser og imødekommenhed, der får Justina Kazeniene til varmt at anbefale andre elever på skolen at søge en udlandspraktik. Også selvom arbejdsgangene på praktikstedet og det faglige kan være meget forskellige fra egen praksis.

- Jeg siger: Bare go for it! Det er en unik mulighed, og det var rigtig godt for mig både personligt og fagligt at turde tage springet og rejse ud alene. Og med alle de oplevelser fra Finland, sætter jeg faktisk endnu mere pris på, hvordan vi arbejder i Danmark, slutter hun.

Justina Kazeniene har netop afsluttet sin uddannelse som social- og sundhedshjælper og skal arbejde i Tarm Hjemmepleje. 

Vil du vide mere?

Anne Kirstine Wiig Rechnitzer Jensen
Anne Kirstine Wiig Rechnitzer Jensen
Underviser / internationaliseringskoordinator