Udlandspraktik boostede selvtilliden

04.11.15

4 ugers praktik i Malaga i Spanien har givet Maja Albrechtsen fornyet selvtillid og tro på egne kompetencer

Da 22-årige Maja Albrechtsen fra Bording hørte om muligheden for at komme i praktik i udlandet som en del af social- og sundhedsassistentuddannelsen, traf hun en hurtig beslutning.

- Jeg var ikke i tvivl om, at jeg skulle af sted. Jeg har tidligere drømt om at rejse til USA som au pair, men da jeg blev optaget på assistentuddannelsen, droppede jeg den idé, forklarer Maja.

I stedet slog hun til på skolens tilbud og fik i samarbejde med Social & SundhedsSkolen, Hernings internationaliseringskoordinator arrangeret og planlagt de fire ugers udlandspraktik hos firmaet Nordisk Senior Services pleje- og rehabiliteringscenter i Benalmádena, nær Malaga i Spanien.

En beslutning, som den unge kvinde ikke har fortrudt.

- Det har været helt fantastisk! Specielt på det personlige plan har jeg udviklet mig rigtig meget, og jeg har lært meget om mig selv, som jeg tager med videre i mit arbejdsliv, siger Maja.

Et andet fokus
 Vel ankommet til Nordisk Senior Services center i Benalmádena havde Maja brug for at omstille sig til det mere rolige tempo i den spanske plejesektor.

- Jeg havde ret dårlig samvittighed over for dem derhjemme i den første tid, fordi jeg simpelthen ikke følte, at jeg havde nok om ørene, fortæller den ihærdige danske assistent, som under opholdet havde 25 timers fast arbejde i ugen.

I disse timer hjalp hun blandt andet gæster og beboere med personlig hygiejne og pleje, hjalp med fysisk træning i centrets pool, tog med på udflugter og deltog i fælles arrangementer på centret.

- Jeg fandt hurtigt en rytme og indså, at i Spanien tager de tingene og dagene, som de kommer, og personalets fokus er anderledes, end jeg er vant til fra Danmark. For eksempel dokumenterer de ikke ret meget, hvilket jeg jo er vant til at bruge meget tid på, når jeg er i praktik herhjemme, forklarer hun og uddyber:

- Jeg vil beskrive det som, at vi på centret i Spanien så tingene mere gennem beboernes briller og tog dagen, som den kom alt efter, hvad beboerne havde behov for. Her i Danmark kan der være tendens til at se tingene gennem personalets briller, og alting virker mere programsat, fordi der er så travlt, og der bliver stillet mange krav.

Maja hælder ikke mere til den ene end til den anden arbejdsform, men en god sammenblanding ville formentlig være givtigt for alle parter.

- Jeg savnede faktisk at kunne dokumentere, hvad jeg gjorde, mens jeg var af sted, fordi jeg føler, at jeg har min ryg fri, og at jeg er med til at undgå misforståelser, når jeg får tingene skrevet ned. Men vi kan nok også lære at tage tingene lidt mere, som de kommer herhjemme. Jeg vil i hvert fald prøve at holde fast i den tankegang, når jeg skal ud at arbejde, selvom jeg godt ved, at hverdagen skal glide, smiler Maja.

Spring ud i det!
Mindre tilbageholden, mere selvsikker, omstillingsparat, åben og handlekraftig. Sådan beskriver Maja sig selv efter hjemkomsten fra udenlandspraktikken i Spanien. Og læser man hendes anbefaling fra Nordisk Senior Service er hun ikke ene om at mærke en forandring efter de fire ugers praktik.

- De skriver, at de ikke troede, at en så ung pige som mig kunne tage så modne beslutninger, fortæller Maja stolt og erkender da også, at hun efter opholdet har fået blod på tanden til at gøre flere ting selv, for det blev hun nødt til undervejs i praktikopholdet.

Og med baggrund i denne positive selvudvikling er Maja ikke et sekund i tvivl om, hvorvidt andre skal følge efter hende og udfordre sig selv med en udlandspraktik.

- De skal bare springe ud i det! Men det er vigtigt at være åben og omstillingsparat, når man tager af sted, og så synes jeg, at det hjalp mig meget at have humoren med mig. Men humor kom jeg langt, når jeg skulle finde min plads i den daglige personalegruppe, forklarer den 22-årige Maja.

Siden hjemkomsten har Maja Albrechtsen afsluttet sin uddannelse og er nu nyuddannet social- og sundhedsassistent. Tillykke, Maja!